web analytics
Ultimul modul de formare din cadrul proiectului Be part of CSA! s-a bucurat de un mare succes!

Peste 40 de consumatori și producători înscriși sau interesați de demersul ASAT au participat la un schimb de exepriență , organizat în perioada 18-19 iulie 2016 în apropiere de Odorheiu-Secuiesc.

Principalele obiective ale acestui schimb de experiență au fost:
- facilitarea schimbului de experiență și informații între producători și consumatori ASAT, precum și între aceștia și persoane interesate de sistemul ASAT;
- creșterea coeziunii și încrederii între membrii rețelei ASAT;
- facilitarea accesului la informații cu privire la ameliorarea practicilor de planificare și îngrijire a culturilor realizate în condiții naturale;
- facilitarea discuțiilor între participanți cu privire la subiecte relevante pentru aceștia.

Cu ocazia schimbului de experiență s-a realizat și o vizită la prima gospodărie ASAT din Odorheiu-Secuiesc (producător Magyar Katalin), participanții înțelegând mai bine dificultățile unei agriculturi realizate extensiv și cu respect față de oameni și pământ.

Participanții au avut mai multe ocazii să discute despre criteriile pe care le folosim pentru alegerea hranei și importanța trasparenței și accesului la informații despre sistemul alimentar (producție,transport, distribuție, etc).

În data de 19 iulie au fost organizate două workshopuri, care au vizat prezentarea unor instrumente tehnice pentru îmbunătățirea planificării unei agriculturi diversificate(crop planner), precum și tehnici naturale de combatere a dăunătorilor și de protecție a solului și plantelor. Atelierele au fost organizate de către Irinel Cîrstea (agronom și producător în sistemul ASAT) și Lehele Ferencz (agronom și susținător al parteneriatelor ASAT). Experiența practică a celor doi, dar și pregătirea teoretică în domeniul agriculturii organice a acestora, au asigurat un nivel de înaltă calitate prezentărilor și interacțiunilor dintre participanți.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului Be part of CSA!, desfășurat de Asociația CRIES și co-finanțat prin programul Erasmus+. Organizatorii locali ai evenimentului au fost Andrea Solyom și Agnes Tanko, dinamizatori ASAT.