web analytics
Prima versiune a programului pentru Nyeleni Forum, 26-30 octombrie 2016, a fost publicată

În perioada 26-30 Octombrie a.c., se va organiza în Cluj cel mai important eveniment internațional pe tema suveranității alimentare, care vizează participarea a peste 600 de persoane, din peste 42 de țări din Europa geografică și Asia Centrală. Delegațiile naționale vor fi constituite din țărani/țărănci, pescari, ciobani, apicultori, comunități indigene, consumatori, organizații ale societății civile pentru protecția mediului / drepturile omului / solidaritate / justiție, muncitori în agricultură și industria alimentară, cercetători și jurnaliști.

Mişcarea de suveranitate alimentară este o mişcare de apărare a drepturilor ţăranilor, ale căror drepturi sunt încălcate peste tot în lume.

Extragem din Declaraţia Drepturilor Ţăranilor și Ţărăncilor următoarele aspecte legete de încălcarea drepturilor acestora:

- Milioane de ţărani au fost forţaţi să îşi părăsească pământurile agricole, din cauza acaparării terenurilor (LandGrabbing), facilitată de politici naţionale şi/sau de forţe militare. Pământul este luat de la ţărani pentru dezvoltarea unor mari proiecte industriale sau de infrastructură, industrii extractive – cum este mineritul, staţiuni turistice, zone economice speciale, supermarketuri şi plantaţii de culturi aducătoare de bani. Ca rezultat, pământuleste din ce în ce mai concentrat în câteva mâini.
- Statele neglijează gospodăriile agricole iar ţăranii primesc venituri insuficiente din propriile producţii.
- Monoculturile pentru producerea combustibilului in scop agricol şi alte scopuri industriale, sunt promovate în favoarea agro-bussiness-ului şi capitalului multinaţional; asta are un impact devastator asupra pădurilor, apei,mediului şi vieţii economice şi sociale a ţăranilor.
- Există un număr din ce în ce mai mare de conflicte armate şi zone rurale militarizate, cu impact sever asupra deplinei realizări a drepturilor civile ale ţăranilor.
- Pe măsură ce îşi pierd pământurile, comunităţile îşi pierd forma de auto-guvernare, suveranitate şi identitate culturală.
- Mâncarea este din ce în ce mai folosită cu scop speculativ.
- Luptele de apărare ale ţăranilor sunt incriminate.
- Munca bazată pe sclavie, munca forţată şi munca copiilor încă se regăsesc în zonele rurale.
- Drepturile femeilor şi copiilor sunt cele mai afectate. Femeile sunt victimele violenţei psihice, fizice şi economice. Sunt discriminate atunci când e vorba de acces la pământ şi la resurse de producţie şi sunt marginalizate în luarea deciziilor.
- Ţăranii au pierdut multe seminţe tradiţionale. Biodiversitatea este distrusă de folosirea chimicalelor, fertilizanţilor, seminţelor hibride şi organismelor modificate genetic, create de corporaţii multinaţionale.
- Accesul la servicii de sănătate şi la educaţie este în descreştere în zonele rurale iar rolul politic al ţăranilor în societate este subminat.-
- Ca rezultat al încălcării drepturilor ţăranilor, azi, milioane de ţărani trăiesc în foamete şi suferă de subnutriţie. Asta nu se întâmplă pentru că nu este suficientă hrană în lume, ci pentru că resursele de hrană sunt dominate de corporaţii multinaţionale. Ţăranii sunt forţaţi să producă pentru export, în loc să îşi producă hrană pentru propriile comunităţi.
- Criza sectorului agricol cauzează migraţie, relocare masivă şi dispariţia ţăranilor şi populaţiilor indigene (Document pus la dispozițe de asociația EcoRuralis).

Mai multe informații actualizate despre eveniment pot fi consultate la http://nyelenieurope.net, https://www.facebook.com/ecoruralis/?fref=ts