web analytics
Participare la conferința Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare publică țărănească

În data de 24 aprilie 2016, membrii ai asociației ASAT au participat la conferința națională Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare publică țărănească, organizată la București de către Asociația EcoRuralis în parteneriat cu Confederația Țărănească Via Campesina Europa, Transnational Institute, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații CRJI și Asociația ASAT.

Programul conferinței a fost structurat pe 4 sesiuni:

a) Introducere despre Suveranitatea Alimentară – Importanța țăranilor și țărăncilor în societatea românească – Istoria mișcării țărănești din Europa;

b) Dreptul la pământ – cum ne afectează acapararea de terenuri agricole, pe plan social, economic și de mediu? Gravitatea fenomenului în România și Europa. Soluțiile țărănești pentru succesiunea fermelor;

c) Dreptul la semințe – semințele țărănești – o soluție pentru viitorul agriculturii și criza alimentară;

d) Dreptul la piață – despre problema lipsei accesului la piață al țăranilor: piețe țărănești, achiziții publice pentru sistemul alimentar public, lanțuri alimentare scurte. Exemple de bună practică: ASAT România și Cutia Țăranului.

În cadrul întâlnirii s-a realizat și o vizionare publică a filmului Be part of CSA!, punându-se în evidență importanța dezvoltării unei culturi participative în rândul consumatorilor în vederea menținerii micii agriculturi.